Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φρέσκα προϊόντα στον κόσμο! Η αγάπη του κοινού σε αυτό οφείλεται στην πλούσια γεύση του, στην τρυφερή υφή του αλλά και στην ποικιλομορφία της χρήσης του ως πρώτη ύλη στην μοντέρνα κουζίνα. Η υψηλή περιεκτικότητάα σε θρεπτικά συστατικά έχει αναδείξει το αβοκάντο σε ανερχόμενο Superfood.
Εισάγεται από χώρες με υποτροπικό κλίμα όπως το Περού, η Χιλή, η Κένυα και η Νότια Αφρική και φυσικά από Μεσογειακές Χώρες όπως το Ισραήλ, το Μαρόκο και η Ισπανία, διατίθεται δε όλο το χρόνο. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην περιοχή του Ν.Χανιών, γνωστή για το ιδιαίτερο μικροκλίμα της που ευνοεί την παραγωγή του.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο. Οι πιο γνωστές είναι οι Hass, Fuerte και Pinkerton. Προσφέρονται στην πρωτογενή τους μορφή και ως Ready-to-Eat (Ωριμασμένα).
Αβοκάντο
Συντήρηση
Τα αβοκάντο αποτελούν πλούσια πηγή αρκετών βιταμινών όπως οι Β,Κ ,C & E. Εμπεριέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες Καλίου. Συντηρούνται στο ψυγείο στους +5 βαθμούς Κελσίου. Η φυσική ωρίμανσή τους γίνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος στους +16 με +20 βαθμούς Κελσίου. Κατά την ωρίμανση του Αβοκάντο της ποικιλίας Hass, ο καρπός μαλακώνει και η φλούδα του αποκτά καφετί χρώμα. Τα ώριμα αβοκάντο έχουν κρεμώδη υφή και κόβονται εύκολα με το μαχαίρι. Πριν τοποθετηθεί ένα κομμένο αβοκάντο στο ψυγείο, συνιστάται να ποτιστεί με λίγες σταγόνες λεμονιού και ύστερα να τυλιχτεί με νάιλον.

Αβοκάντο
Γουακαμόλε
Το γουακαμόλε είναι μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες της στους Αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη μεξικάνικη και Αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό.
Αβοκάντο
Συνταγές
Το αβοκάντο σερβιρεται σε αναρίθμητα γεύματα είτε πρόκειται για πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό είτε σαν σνακ. Αλείψτε το σε τοστ, κόψτε το σε κύβους για σαλάτα ή φτιάξτε γουακαμόλε και σερβίρετε το στους καλεσμένους σας πάνω σε Tacos - όπως γίνεται στο Μεξικό.
Ακολοθούν δυο απλές συνταγές: